HTML

Adóegy Százalék

Érjük el, hogy azok a magánszemélyek, akik személyi jövedelemadó bevallást nyújtanak be vagy nyújtottak be, illetve a munkáltatójuk útján számoltak (vagy számolnak) el személyi jövedelemadójukról, rendelkezzenek adójuk 1%-áról! Többen rendelkezzenek, mint eddig, és tudatosabban tegyék ezt. Ide írj: adoegyszazalek@gmail.com

Naná, hogy a Facebookon is...

Kik nem ajánlják fel jövedelemadójuk 1%-át és miért?

2011.03.22. 09:05 Adóegy Százalék

Nem sok információnk van arról, kik azok, akik nem rendelkeznek adóbevallásukban jövedelemadójuk 1%-áról, miközben ez nekik valójában semmibe sem kerülne (legfeljebb némi utánajárásba itt).

Az APEH/NAV adatai között található egy érdekes adatsor. Itt jövedelmük szerint csoportosítják az adózókat aszerint, hogy rendelkeztek-e 1%-ukról vagy sem. Íme:
 

A fenti adatsorból kihagytam a 0 és 650 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkezőket, mert akkor használhatatlan lenne a grafikon. Íme:

Ebből az derül ki (amellett, hogy ebben a fél ország minimálbéren, illetve ennél is alacsonyabb összegre van bejelentve vagy éppen tényleg ennyi pénzért dolgozik), hogy minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb a hajlandósága a rendelkezésre. Azért az is látszik, hogy a magasabb jövedelműeknél is vannak még tartalékok (a jövedelmek növekedésével egyre kisebb ez a tartalék, akit esetleg még meg lehet győzni, hogy rendelkezzen).

De vajon mi motiválja őket (titeket)? A korábbi bejegyzéshez érkező hozzászólásokból az derül ki, hogy az emberek egy része bizalmatlan. Az 1%-ot fogadó civil szervezeteket általánosítva megbízhatatlannak tartja (tartjátok).

Ez az érvelés persze némileg sántít. Elmondom miért. Mindenki tud kapásból pár szervezetet, ahol az így keletkezett jövedelmeket jórészt nem a meghatározott célra fordítják. Ez ugyanakkor senkit nem kellene, hogy eltántorítson saját érdeklődési köre, hobbija, lakhelye, szülőhelye, foglalkozása (stb.) szerint arra érdemes szervezet felkutatásától és támogatásától.

Szólj hozzá!

Címkék: 1 százalék adó 1 százalék szja egyszázalék

BREAKING: Hiba a rendszerben, hagyd a parlagfüvet (kb. 1 mrd forint a tét)

2011.03.21. 13:17 Adóegy Százalék

Ne rendelkezz személyi jövedelemadód 1 százalékával parlagfű‑mentesítésre! - áll a NAV (ex-APEH) hibaelhárító sajtóközleményében.

A közlemény lényege: A 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatott kitöltési útmutatója szerint ugyan lehetne a parlagfűmentesítés támogatására ajánlani az egyházi 1 százalékot, ez azonban egy hiba (a bevallások nyomdai előállítása már 2010. december 20-án megkezdődött, míg a 2011. évi kiemelt költségvetési előirányzatokat meghatározó jogszabályt csak 2010. december 30-án hirdették ki...).

A megoldás:  Ha valaki a bevallásában – érvénytelenül – a parlagfű mentesítés feladatai javára rendelkezett, megteheti, hogy a törvényi határidőig (2011. május 20.) új, a bevallástól elváló rendelkező nyilatkozatot nyújt be, melyben a Nemzeti Tehetség Program vagy valamely egyházi kedvezményezett részére rendelkezik.

Ez az új nyilatkozat nem érinti a korábban, az adó másik 1 százalékára vonatkozó, valamely civil kedvezményezett javára tett érvényes nyilatkozatot.

----

Ezt már én teszem hozzá:

Arról nem szól a közlemény, hogy december 30. és március 19. között ez az információ merre kóválygott.

Tavaly közel 2 milliárd forint ment erre a célra, ami azt jelenti, hogy az ilyen módon hibás bevallásokban már ott van elrejtve potenciálisan körülbelül egymilliárd forint.

Ha holnap nem lesz rendkívüli hírünk, akkor folytatjuk a megkezdett fejtágító sorozatunkat.

Szólj hozzá!

Címkék: apeh 1 százalék nav adó 1 százalék szja egyszázalék parlagfűmentesítés

Évi 3-6 milliárdot buknak a civilek

2011.03.16. 16:53 Adóegy Százalék

 
Az előző bejegyzésben láthattuk, mekkora a potenciálisan felajánlható összeg és mennyit ajánlunk fel valójában civil szervezeteknek. A mostani ábra csak a különbséget mutatja éves bontásban, azt a részt, amit gyakorlatilag "elvesztünk". Ne számolj, elárulom, mennyit vesztett el eddig a civil szektor az elmúlt 10 évben: 47 milliárd forintot.

Nincs más hátra, terjesszétek! Idén a lehető legtöbb ember ajánlja fel jövedelemadója 1 százalékát!

37 komment · 1 trackback

Címkék: 1 százalék adó 1 százalék szja egyszázalék

Mennyi az annyi - a civil szervezetekhez eljutó 1%-ok 2001-től 2010-ig (GRAFIKON)

2011.03.15. 21:11 Adóegy Százalék

Kedves olvasgatók. Egy sokkoló adatsorral indítunk. Az alábbi grafikonon jól látszik, mekkora összeggel járulhatnánk hozzá a magyar civil szervezetek működéséhez (azzal most nem foglalkozunk, hogy ezek közül mely szervezet és mennyi pénzt érdemel abból, amit aztán az APEH átutal neki), és hogy a valóságban ebből a pénzből - hanyagságból, érdektelenségből, hibás bevallások miatt -  mennyi jut el hozzájuk a valóságban. (Az adatsor forrása: APEH vagy NAV)

 
Az adatsor egyrészt azért sokkoló, mert az látszik rajta, hogy a tavalyi volt az első év az elmúlt évtizedben, amikor csökkent a potenciálisan rendelkezésre álló összeg. Ezen valamelyest enyhített, hogy a rendelkezők száma növekedett, így nem volt vészes a civilekre ezen az úton eljuttatott összeg csökkenése (kb. 100 millió forinttal jutott kevesebb a 2010-es 1%-okból a civileknek, mint a 2009-esből).

Az adatsor azért is sokkoló, mert ha továbbgondoljuk azt a következő évre (egységesen alacsony szja-kulccsal), akkor már látjuk is magunk előtt, hogy itt a növekedés jó eséllyel megint elmarad.

Ha összeadogatjuk azokat a forintokat, amivel nem rendelkeztünk az elmúlt 10 évben, elég sokkoló összeget kapunk. De erről és még más érdekes adatról, információról az 1%-os felajánlás kapcsán majd a következő részben mesélünk.

1 komment

Címkék: 1 százalék adó 1 százalék szja egyszázalék