HTML

Adóegy Százalék

Érjük el, hogy azok a magánszemélyek, akik személyi jövedelemadó bevallást nyújtanak be vagy nyújtottak be, illetve a munkáltatójuk útján számoltak (vagy számolnak) el személyi jövedelemadójukról, rendelkezzenek adójuk 1%-áról! Többen rendelkezzenek, mint eddig, és tudatosabban tegyék ezt. Ide írj: adoegyszazalek@gmail.com

Naná, hogy a Facebookon is...

Kik nem ajánlják fel jövedelemadójuk 1%-át és miért?

2011.03.22. 09:05 Adóegy Százalék

Nem sok információnk van arról, kik azok, akik nem rendelkeznek adóbevallásukban jövedelemadójuk 1%-áról, miközben ez nekik valójában semmibe sem kerülne (legfeljebb némi utánajárásba itt).

Az APEH/NAV adatai között található egy érdekes adatsor. Itt jövedelmük szerint csoportosítják az adózókat aszerint, hogy rendelkeztek-e 1%-ukról vagy sem. Íme:
 

A fenti adatsorból kihagytam a 0 és 650 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkezőket, mert akkor használhatatlan lenne a grafikon. Íme:

Ebből az derül ki (amellett, hogy ebben a fél ország minimálbéren, illetve ennél is alacsonyabb összegre van bejelentve vagy éppen tényleg ennyi pénzért dolgozik), hogy minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb a hajlandósága a rendelkezésre. Azért az is látszik, hogy a magasabb jövedelműeknél is vannak még tartalékok (a jövedelmek növekedésével egyre kisebb ez a tartalék, akit esetleg még meg lehet győzni, hogy rendelkezzen).

De vajon mi motiválja őket (titeket)? A korábbi bejegyzéshez érkező hozzászólásokból az derül ki, hogy az emberek egy része bizalmatlan. Az 1%-ot fogadó civil szervezeteket általánosítva megbízhatatlannak tartja (tartjátok).

Ez az érvelés persze némileg sántít. Elmondom miért. Mindenki tud kapásból pár szervezetet, ahol az így keletkezett jövedelmeket jórészt nem a meghatározott célra fordítják. Ez ugyanakkor senkit nem kellene, hogy eltántorítson saját érdeklődési köre, hobbija, lakhelye, szülőhelye, foglalkozása (stb.) szerint arra érdemes szervezet felkutatásától és támogatásától.

Szólj hozzá!

Címkék: 1 százalék adó 1 százalék szja egyszázalék

A bejegyzés trackback címe:

https://szjaegyszazalek.blog.hu/api/trackback/id/tr252761374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.