HTML

Adóegy Százalék

Érjük el, hogy azok a magánszemélyek, akik személyi jövedelemadó bevallást nyújtanak be vagy nyújtottak be, illetve a munkáltatójuk útján számoltak (vagy számolnak) el személyi jövedelemadójukról, rendelkezzenek adójuk 1%-áról! Többen rendelkezzenek, mint eddig, és tudatosabban tegyék ezt. Ide írj: adoegyszazalek@gmail.com

Naná, hogy a Facebookon is...

Mennyi az annyi - a civil szervezetekhez eljutó 1%-ok 2001-től 2010-ig (GRAFIKON)

2011.03.15. 21:11 Adóegy Százalék

Kedves olvasgatók. Egy sokkoló adatsorral indítunk. Az alábbi grafikonon jól látszik, mekkora összeggel járulhatnánk hozzá a magyar civil szervezetek működéséhez (azzal most nem foglalkozunk, hogy ezek közül mely szervezet és mennyi pénzt érdemel abból, amit aztán az APEH átutal neki), és hogy a valóságban ebből a pénzből - hanyagságból, érdektelenségből, hibás bevallások miatt -  mennyi jut el hozzájuk a valóságban. (Az adatsor forrása: APEH vagy NAV)

 
Az adatsor egyrészt azért sokkoló, mert az látszik rajta, hogy a tavalyi volt az első év az elmúlt évtizedben, amikor csökkent a potenciálisan rendelkezésre álló összeg. Ezen valamelyest enyhített, hogy a rendelkezők száma növekedett, így nem volt vészes a civilekre ezen az úton eljuttatott összeg csökkenése (kb. 100 millió forinttal jutott kevesebb a 2010-es 1%-okból a civileknek, mint a 2009-esből).

Az adatsor azért is sokkoló, mert ha továbbgondoljuk azt a következő évre (egységesen alacsony szja-kulccsal), akkor már látjuk is magunk előtt, hogy itt a növekedés jó eséllyel megint elmarad.

Ha összeadogatjuk azokat a forintokat, amivel nem rendelkeztünk az elmúlt 10 évben, elég sokkoló összeget kapunk. De erről és még más érdekes adatról, információról az 1%-os felajánlás kapcsán majd a következő részben mesélünk.

1 komment

Címkék: 1 százalék adó 1 százalék szja egyszázalék

A bejegyzés trackback címe:

https://szjaegyszazalek.blog.hu/api/trackback/id/tr102742673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monorau Bukurea 2011.03.17. 11:13:16

Kiváncsi leszek 2011-re. Elképzelhető, hogy az 1%-ról rendelkező adózók között több a többgyermekes magasabb jövedelmű, így az ő csökkenő adóterhük arányaiban erősebben csökkentheti az 1% bevételeket.
süti beállítások módosítása